25.05.2022
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

“Wasteless Food”: το Μητροπολιτικό Κολλέγιο φιλοξένησε εκδήλωση με θέμα την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων

Το Campus Αθήνας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου φιλοξένησε την εκδήλωση “Wasteless Food 2022”, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και μείωση της παραγωγής τροφών στον τομέα της εστίασης.

Φέρνοντας στο προσκήνιο ένα μείζον φαινόμενο που απασχολεί τον κλάδο του επισιτισμού, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο φιλοξένησε το “Wasteless Food 2022”, στο Campus Αθήνας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου (Ακαδημίας 42, Αθήνα).

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και παρουσιάσεις με κεντρικό θέμα την πρόληψη, ελαχιστοποίηση και αντιμετώπιση της απώλειας και σπατάλης αποβλήτων τροφών και τροφίμων, κυρίως στον τομέα της εστίασης. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Νίκος Χιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και ακολούθησε ο κ. Κώστας Καλογράνης, Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Γιώργος Στεφάνου Deputy Director (Academic), Athens Downtown Campus, Μητροπολιτικό Κολλέγιο.
Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν δύο έρευνες σχετικά με την παραγωγή & τη διαχείριση τροφικών αποβλήτων σε εστιατόρια της Αττικής, όπως και με τις δυνατότητες που ανοίγει η 4η βιομηχανική επανάσταση για καινοτόμες λύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων.

Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης “Wasteless Food 2022”:

  • Ο κάθε Έλληνας παράγει σχεδόν 98,5 κιλά τροφικών αποβλήτων ανά έτος. Σε μια χώρα που οι άντρες ζυγίζουν 82 κιλά και οι γυναίκες 63,5 κιλά κατά μέσο όρο, αυτό σημαίνει ότι τα τροφικά απόβλητα που παράγει ο καθένας μας είναι κατά βάση πολύ περισσότερα από το βάρος μας.
  • Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στον τομέα της εστίασης (πολυετής κρίση και πανδημία, μικρό μέγεθος επιχειρήσεων και οριακή βιωσιμότητα, απουσία εκπαίδευσης και προτύπων) υπάρχει σημαντική δυνατότητα βελτίωσης στον τομέα των τροφικών αποβλήτων – και η δυνατότητα αυτή οφείλεται σε σημαντικούς ανθρώπους του χώρου που έχουν θέληση και τεχνογνωσία για να προωθήσουν τις αλλαγές.
  • Η αλλαγή της συμπεριφοράς των πελατών οι οποίοι παίρνουν πολύ συχνά μαζί τους το περίσσευμα σε συνδυασμό με την οικονομία από τη σωστή οργάνωση των προμηθειών (κάτι που επιβλήθηκε σχεδόν παντού λόγω της οικονομικής κρίσης) είναι δύο απτά και μετρήσιμα παραδείγματα πρόληψης σπατάλης.

Tο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ως Μέλος του Διεθνούς Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, SDSN (Sustainable Development Solutions Network), έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην επίτευξη των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση της απώλειας και σπατάλης τροφίμων με στόχο την αντιμετώπιση της πείνας. 

Επιπλέον, μία από τις στιγμές που σημάδεψαν την εκδήλωση ήταν η διαδικτυακή ταυτόχρονη σύνδεση με τον κύριο ιδρυτή του Plat Institute, στο Μπιλμπάο, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η απο κοινού συνεργασία για τη δημιουργία του Plat στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η προώθηση της κυκλικής καινοτομίας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφών και τροφίμων, με την ίδια επιτυχία όπως ακριβώς σημειώνεται και στην Ισπανία.

Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις με διακεκριμένους ομιλητές τόσο από το χώρο της εστίασης, όσο και από το χώρο της κυκλικής οικονομίας, που άφησαν το δικό τους προσωπικό στίγμα. Πιο συγκεκριμένα στην Ημερίδα μίλησαν οι κ.κ.

Ομιλητές Ημερίδας Wasteless Food: 

• Αντωνόπουλος Δημήτρης – Γευσιγνώστης και Κριτικός Γεύσης “Αθηνόραμα”
• Σκαρμούτσος Δημήτρης – Executive chef “NATU”
• Διονάτος Γεράσιμος – Bartender “Χελώνα”
• Μαρκάκη Χάρις – Customer Experience Director Polygreen

• Λαζαρίδη Κάτια – Δρ. Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμ. Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Τερζής Ευάγγελος – Δρ. Τεχνολόγος Περιβάλλοντος D-Waste
• Δαδαμόγια Κατερίνα – Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης
• Αντωνόπουλος Θοδωρής – Δημοσιογράφος “Lifo”

Συντονιστής: Λιάλιος Γιώργος – Δημοσιογράφος «Καθημερινή

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας ΕΔΩ

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο το οποίο ενθούσιασε όλους τους συμμετέχοντες. Ο sous-chef του Δημήτρη Σκαρμούτσου πραγματοποίησε επίδειξη έξυπνων και εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης των τροφικών υπολειμμάτων κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Το κύριο υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν η γαρίδα, μαζί με το κέλυφος της το οποίο πουδραρίστηκε έτσι ώστε να αξιοποιηθεί σε περαιτέρω πιάτα. Το κοινό ενθουσιάστηκε με το workshop.

Στο “Wasteless Food 2022” παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ.:

  • Παναγιώτης Μανούρης, Γενικός Γραμματέας του Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ)
  • Κώστας Μνηματίδης, Δ/ντης Ανακύκλωσης του Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ)
  • Τάσος Τόλης, Επίτιμος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος

Οι ομιλίες έλαβαν χώρα εντός του αμφιθεάτρου «Γιώργος Σεφέρης» του Campus Aθήνας, ενώ η παρασκευή και δοκιμή των εδεσμάτων πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια της Σχολής Τουρισμού και το εστιατόριο Fine Dining, αντίστοιχα, τα οποία βρίσκονται επίσης εντός του Campus Aθήνας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Η σπατάλη τροφίμων στα εστιατόρια επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να μειώσει τα παγκόσμια επίπεδα πείνας, φτώχειας και πρόσβασης σε ποιοτικές και υγιεινές διατροφικές επιλογές. Επιπλέον, έχει σοβαρό αντίκτυπο στο περιβάλλον εμποδίζοντας τις ενέργειες υπερ της προστασίας του.

  • Υπολογίζεται οτι το 42,1% των προμηθειών καταλήγει στα σκουπίδια.
  • Η Ελλάδα είναι η 1η χώρα στην ΕΕ στην σπατάλη τροφίμων.
  • 275.000 τόνοι απορριμμάτων προέρχονται από επιχειρήσεις εστίασης, ετησίως.
  • Το ετήσιο κόστος της σπατάλης τροφίμων αγγίζει το 1,1 δις.

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ