28.01.2022
ΣΧΟΛΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Μια φοιτήτρια Προπονητικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου εθελόντρια σε αγωνιστικές διοργανώσεις της ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ

Η Έλενα Καψαλού-Δέδε μιλά για την αγάπη της για τον αθλητισμό και μοιράζεται την εμπειρία της από την εθελοντική συμμετοχή της σε πανελλήνια πρωταθλήματα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες.

Η Έλενα Καψαλού-Δέδε, φοιτήτρια της Σχολής Αθλητισμού του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο πρόγραμμα σπουδών στην Προπονητική & Φυσική Αγωγή, συμμετείχε ως εθελόντρια σε αγωνιστικές διοργανώσεις της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Α.με.Α. (ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ), με την οποία συνεργάζεται το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

Η ίδια περιγράφει την επαφή της με τον εθελοντισμό ως διαφωτιστική και με αφορμή αυτό, μοιράζεται την αγάπη της για τον αθλητισμό, τη σημασία του εθελοντισμού για τον άνθρωπο, καθώς την εμπειρία από τις σπουδές της στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

«Από πολύ μικρή θυμάμαι να λέω οτι θέλω να γίνω προπονήτρια. Πρότυπο μου ήταν η πρώτη μου προπονήτρια σε ηλικία 3 έως 10 χρονών. Αργότερα ο αθλητισμός έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας μου. Περνούσα περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο παρά στο σπίτι. Πέρασα από διάφορα αθλήματα, όμως αυτό που με κέρδισε και στο οποίο παραμένω ενεργή  είναι η ακροβατική γυμναστική! Όσο μεγάλωνα, η επιθυμία μου να ασχοληθώ και επαγγελματικά με τον αθλητισμό σε επίπεδο προπονητικής και μάλιστα σε παιδιά μικρής ηλικίας, παρέμενε το ίδιο δυνατή».

 

Οι σπουδές μου στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο
«Οι σπουδές μου στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο με βοηθούν να πραγματοποιήσω το όνειρο μου! Επέλεξα το Μητροπολιτικό Κολλέγιο τόσο για το πρόγραμμα σπουδών, όσο και για τις εγκαταστάσεις του και μέχρι στιγμής νιώθω πολύ ευχαριστημένη για την επιλογή μου. Οι καθηγητές, η εξυπηρέτηση της γραμματείας σε ο,τι δυσκολία μπορεί να είχα, όλα είναι άψογα».

Από μικρό παιδί θαύμαζα τους εθελοντές! Θεωρώ ότι ως εθελοντής μπορείς να κερδίσεις πάρα πολλά μαθήματα και εμπειρίες μέσα σε μια μέρα!

Η σχέση μου με τον εθελοντισμό
«Ο εθελοντισμός με έχει κερδίσει από μικρό παιδί. Θυμάμαι που πήγαινα στους αγώνες και όταν παρατηρούσα τους εθελοντές που οργάνωναν τα σωματεία σκεφτόμουν ήταν θαυμάσιο το έργο τους, πόσο σπουδαία κάνουν την δουλεία τους και οτι χωρίς αυτούς ίσως και να μην μπορούσε τίποτα να λειτουργήσει τόσο άρτια.
Ακόμα πιο ελκυστικό θεωρούσα το γεγονός ότι τους δίνεται δυνατότητα να είναι μέσα σε όλους τους αθλητικούς χώρους και να μιλούν με όλους τους προπονητές. Θαύμαζα και ζήλευα που μπορούσαν να κερδίζουν τόσα πολλά μέσα σε μια μέρα! Πιστεύω πως τα οφέλη του εθελοντισμού είναι πολλά, αλλά τα βασικότερα αφορούν στις γνωριμίες που κάνεις, στις φιλίες που κερδίζεις. την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκομίζεις. Θεωρώ πολύ σημαντικό να γνωρίζω κόσμο που ασχολείται με τον αθλητισμό. Το να έρχεσαι σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς τύπους διαιτησίας ή προπονητικής σε βοηθά να ανακαλύψεις τον δικό σου».

Η στιγμή της βράβευσης των αθλητών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης της ΕΑΟΜ

Η εθελοντική συμμετοχή μου στον αγώνα της ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ
«Σε επαφή με την ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ ήρθα μέσω του καθηγητή μου, κ. Κωνσταντινίδη Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο του μαθήματος της ειδικής αγωγής, με αφορμή το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΑμεΑ. Νιώθω ευγνώμων για τους αθλητές που γνώρισα εκείνη τη μέρα. Ο κάθε ένας ήταν ιδιαίτερος με τον δικό του τρόπο, διατηρώντας όμως το ίδιο πάθος που νιώθει ένας αθλητής για τον άθλημα του και για τη διεκδίκηση της νίκης.

https://www.youtube.com/watch?v=utlVQALnqt8

Βίντεο με στιγμιότυπο από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Goalball για τυφλούς της ΕΑΟΜ

Η εκπαίδευσή μου περιελάμβανε αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο διοργάνωσης ενός πρωταθλήματος και τις ανάγκες που έχει, όπως και την κατανομή των αθλητών ανάλογα με την αναπηρία που έχουν. Είχα την τύχη να έχω θέση βοηθού των διαιτητών (όπου αυτό κρινόταν αναγκαίο) μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο έμαθα ένα σωρό πληροφορίες πάνω στον τρόπο που διαμορφώνονται οι κανόνες των αγώνων κατά περιπτώσεις. Επίσης, βοήθησα στην οργάνωση για την απονομή των μεταλλίων.

Είχα ξεχάσει ότι ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους μέχρι εκείνη την ημέρα.

Παρατηρούσα τους προπονητές και τον τρόπο που χειρίζονται την ήττα ή/και την νίκη του αθλητή τους. Μίλησα με μερικούς αθλητές για το πώς αισθάνονται, για τον λόγο που επέλεξαν αυτό το άθλημα και πως νιώθουν μετά από μια προπόνηση και μετά από έναν αγώνα. Από τα λεγόμενά τους κατάλαβα ότι λειτουργούν σαν μια μεγάλη οικογένεια, καθώς ο ανταγωνισμός είναι υγιής και το φιλικό κλίμα ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Για παράδειγμα, είδα αθλητές να χαίρονται με την νίκη του αντιπάλου τους ή πιο  έμπειρους αθλητές να δίνουν συμβουλές  σε πιο αρχάριους δίχως να υπολογίζουν την ήττα ή τη νίκη τους.

Κάποια στιγμή ρώτησα έναν αθλητή αν φοβάται μήπως χάσει τον αγώνα δίνοντας συμβουλές στον αντίπαλο του. Εκείνος μου απάντησε αποστομωτικά λέγοντας μου: “Το θέμα είναι πρώτα να παίξουμε και μετά να κερδίσουμε”. Είχα ξεχάσει ότι ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους μέχρι εκείνη την ημέρα.
Ευτυχώς, μοιράστηκα τον ενθουσιασμό μου με στους αρμόδιους της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ και έτσι με κάλεσαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Goalball για τυφλούς, όπου επίσης παρευρέθηκα με μεγάλη χαρά. Εκείνη τη φορά είχα την ευκαιρία να κρίνω και να δρω σαν διαιτητής συγκεκριμένα ως goalkeeper, αφού πρώτα μου δόθηκαν σαφείς οδηγίες για τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω όσα χρόνια και αν περάσουν.

 

Βίντεο με στιγμιότυπο από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Goalball για τυφλούς της ΕΑΟΜ

Έχω βάλει στόχο να παρακολουθώ παρόμοιες δράσεις ώστε να έχω την ευκαιρία να παρευρεθώ και μελλοντικά ως εθελόντρια. Προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε συμφοιτητή μου να πάρει μέρος σε κάποια εθελοντική δράση γιατί μόνο να κερδίσεις έχεις! Εκτός από τα προσωπικά οφέλη, είναι και μια άριστη ευκαιρία για επαγγελματικές αναζητήσεις και -πιθανώς- μια σημαντική βοήθεια όσον αφορά στο επαγγελματικό μας μέλλον!»

Η εθελοντική υποστήριξη αθλητικών γεγονότων και διοργανώσεων της ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ είναι ακόμα μια παροχή προς του φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ. Η συνεργασία εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου «Από καρδιάς».

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ