Το ερώτημα του αν «Είναι εφικτή η ζωή στον Άρη» επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει ο Υποψήφιος Βέλγος Αστροναύτης Dr. Ir. Vladimir Pletser στη διάλεξη που διοργάνωσε η Πολυτεχνική Σχολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης. Το ξενοδοχείο Capsis «πλημμύρισε» από εκατοντάδες Θεσσαλονικείς κάθε ηλικίας, οι οποίοι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εμπειρία του Dr. Pletser στα ακραία περιβάλλοντα που αντιμετώπισε στην 1η και 2η παγκόσμια προσομοίωση επανδρωμένης αποστολής του στον Άρη, καθώς επίσης και το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Με μια εντυπωσιακή ομιλία για το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας και της τεχνολογίας γύρω από τη πιθανότητα αποικισμού του Άρη, ο Βέλγος, κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ για τη συμμετοχή του σε 14 διαφορετικούς τύπους αεροπλάνων που διενεργούν παραβολικές πτήσεις, έφερε το κοινό αντιμέτωπο με τα πιθανά σενάρια που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο προσεχές μέλλον ως ανθρωπότητα.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, Δρ. Ευάγγελος Κονταξάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για προσέλκυση του ενδιαφέροντος, εξοικείωση και επιμόρφωση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα Τεχνολογίας και Θετικών Επιστημών (παρελθόν, σημερινά επιτεύγματα και μελλοντικές εξελίξεις) καθώς επίσης και την ανάπτυξη και διάδοση του καινοτομικού πνεύματος.
«Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο επιθυμεί να συμβάλλει ενεργά στο δημόσιο διάλογο και την επιμόρφωση των νέων, δημιουργώντας έναν κόμβο που θα συνδέει τον ακαδημαϊκό χώρο με την αγορά και τους επαγγελματίες του κλάδου». Αυτός ήταν και ο λόγος διοργάνωσης της συγκεκριμένης διάλεξης, που αποτελεί συνέχεια μιας σειράς σεμιναρίων και διαλέξεων με ελεύθερη είσοδο, που πραγματοποιούνται από το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.