Επίσκεψη φοιτητών Φυσικοθεραπείας στο τμήμα υπερβαρικής Ιατρικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

news 000116Στα πλαίσια του μαθήματος «Καρδιοαναπνευστική Φυσικοθεραπεία» του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών Φυσικοθεραπείας BSc (Hons) Physiotherapy, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών του 2ου έτους της Φυσικοθεραπείας στο Τμήμα Υπερβαρικής Ιατρικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Εκεί, οι φοιτητές παρακολούθησαν διάλεξη γύρω από θέματα που αφορούν στην αποκατάσταση ασθενών και συμμετείχαν σε ξενάγηση στους θαλάμους υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας.

Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία, αν και είναι κυρίως γνωστή για την αντιμετώπιση της νόσου των δυτών, έχει εφαρμογή σε πλήθος ασθενειών δρώντας κυρίως επικουρικά. Οι ασθενείς προσλαμβάνουν αέρα με ποσοστό 100% σε οξυγόνο σε θάλαμο υπό πίεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του οξυγόνου στο πλάσμα του αίματος και συνεπώς στους επί μέρους ιστούς του σώματος και ειδικότερα σε εκείνους που λόγω τραυματισμού ή φλεγμονής στερούνται οξυγόνου. Η θεραπεία αυτή βοηθά στην αποκατάσταση λοιμώξεων, την αγγειογένεση, την επούλωση δερματικών ελκών (πχ διαβητικά έλκη, εγκαύματα, δερματικές νεκρώσεις λόγω ακτινοθεραπείας καρκινοπαθών) και την ταχύτερη επούλωση καταγμάτων/διαστρεμμάτων/μυικών θλάσεων. Πρόκειται για μια σχετικά νέα ιατρική μέθοδο και οι έρευνες που διενεργούνται στην Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες θα μπορέσουν να αποδείξουν την κλινική της αξία.