Ενημερωτική εκδήλωση για την Παιδική Παχυσαρκία από τον Δήμο Αμαρουσίου και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

news 000171aΤο Τμήμα Διαιτολογίας της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013  ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: μια σύγχρονη απειλή», αγγίζοντας ένα από τα φλέγοντα θέματα υγείας του παιδιού σήμερα στην χώρα μας. Η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο Μαρούσι και το κοινό ανταποκρίθηκε θερμά στην πρόσκληση.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία απορρέει από τη συνεργασία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με τον Δήμο Αμαρουσίου, στα πλαίσια της οποίας το Τμήμα Διαιτολογίας αξιολογεί την αιτιολογία της παιδικής παχυσαρκίας, μέσω ερωτηματολογίων που αποστέλει στους γονείς και μέσω μετρήσεων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου. Η έρευνα ήταν μια πρωτοβουλία του Τμήματος με στόχο τη εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και την παροχή συμβουλών διατροφής προς την οικογένεια.

Ο Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στη σταθερή συνεργασία του ιδρύματος με τον Δήμο Αμαρουσίου και στην αίσθηση αισιοδοξίας που απορρέει από αποδοτικές και σωστά οργανωμένες  συνέργιες και δράσεις με στόχο το όφελος της κοινότητας. Αναφερόμενος στην Παιδική Παχυσαρκία, εντόπισε την οικονομική κρίση ως ένα από τα βασικότερα αίτια που οδηγούν στην αυξητική τάση του φαινομένου. Από την πλευρά του, ο κος Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε πως στόχος του Δήμου είναι η διευκόλυνση των δημοτών μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις δομές που έχει αναπτύξει και με τη συνεργασία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σε κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας υγείας όπως η Δυσλεξία και τώρα η Παιδική Παχυσαρκία. Στάθηκε στο υψηλό επίπεδο της ερευνητικής δουλειάς που έγινε από το Τμήμα Διαιτολογίας και, με την ιατρική του ιδιότητα, χαρακτήρισε την παιδική παχυσαρκία ως «ασθένεια» με επικίνδυνες κατά περίπτωση συνέπειες για την υγεία του παιδιού και μελλοντικού ενήλικα.

Στη συνέχεια, ο Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου κος Δημήτρης Διαμαντής, αναφέρθηκε στην ευρύτατη δραστηριοποίηση του ιδρύματος στον κρίσιμο χώρο της Υγείας, αλλά τόνισε και την σημασία της συμμετοχής φοιτητών προπτυχιακού επιπέδου σε ερευνητικό project, πολύτιμη εμπειρία η οποία θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για την μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από δείγμα 187 παιδιών προσχολικής ηλικίας (και αντίστοιχων ερωτηματολογίων στους γονείς τους) και παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της εκδήλωσης, από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και καθηγητή του τμήματος Δρ. Γρηγόρη Ρίσβα. Σύμφωνα με αυτά, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 2 στα 10 παιδιά του δήμου είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, το 43% των οικογενειών δεν τηρούν το πρότυπο Μεσογειακής διατροφής, ενώ η πλειοψηφία των γονέων με παχύσαρκα παιδιά θεωρούν πως το παιδί τους δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής του Τμήματος Διαιτολογίας κος Ιωάννης Μανιός, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στα αποτελέσματα πρότερης έρευνας η οποία κατατάσσει την Ελλάδα ως την χώρα στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας (πάνω από το 40% των παιδιών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα). Το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό παρουσιάζει μεγάλες διαφορές ανά Δήμο, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος της Πολιτείας είναι κρίσιμος στο θέμα της πρόληψης, κυρίως μέσω ενημέρωσης του κοινού, οργανωμένων δραστηριοτήτων άσκησης, γραπτών κανόνων στα σχολεία κ.α. Ο κ. Μανιός εντόπισε τα βασικότερα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας στο υψηλό κόστος των «σωστών» τροφίμων αλλά και των υπηρεσιών σωματικής άσκησης, στη διαφήμιση του κλάδου τροφίμων και στον περιορισμένο χρόνο και τη διατροφή των γονέων, οι οποίοι πάντα αποτελούν πρότυπα για το παιδί.

news-000171b
news-000171c
news-000171e
news-000171d
news-000171f
news-000171g
news-000171h
news-000171i
news-000171j
news-000171k
news-000171l
news-000171m
news-000171n
news-000171o
news-000171p
news-000171q
news-000171r