Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στήριξε ως Χορηγός και συμμετείχε στο CAREER4SEA Virtual Forum 2020

career4sea2020xorigoi

Δίνοντας δυναμικά το παρών σε εκδηλώσεις που αφορούν τον τομέα της Ναυτιλίας και ενισχύουν την εξωστρέφεια του, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στήριξε ως Χορηγός το CAREER4SEA Virtual Forum 2020. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο εκπροσώπησε η Business Development Executive της Σχολής Ναυτιλίας και της Ναυτικής Ακαδημίας, κα Βίκυ Αποστολοπούλου, που ήταν ανάμεσα στους εκλεκτούς ομιλητές του Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, συμμετείχε στο 1ο πάνελ ομιλητών του Συνεδρίου με τίτλο «Δεξιότητες του Μέλλοντος για τον κλάδο της Ναυτιλίας» και τις εξής θεματικές προς συζήτηση:

♦ Πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις διαμορφώνουν το κλάδο;
♦ Ποιες πρέπει να είναι οι νέες μέθοδοι εκπαίδευσης;
♦ Ποιο είναι το ιδανικό ‘πακέτο’ γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφοράς για τους νέους που ενδιαφέρονται;
♦ Aυτοματοποίηση: Ευκαιρία ή απειλή για τον κλάδο;
♦ Οριζόντιες (soft) vs Κάθετες (Hard) Δεξιότητες : Τι είναι σημαντικό στη ναυτιλία;

career4sea2020
Η κα Αποστολοπούλου, αναλύοντας ένα από τα βασικά θέματα και πιο ενδιαφέροντα θέματα του πάνελ, μίλησε για τη σημασία της ανάπτυξης διαπροσωπικών δεξιοτήτων (soft skills). Πρόκειται για δεξιότητες που συντροφεύουν το άτομο σε οποιαδήποτε εργασία κι αν αναλάβει και, πλέον, θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο. Μάλιστα όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά: «Τα 2/3 των εργοδοτών σήμερα δίνουν περισσότερη βαρύτητα στα soft skills παρά στα hard skills». Μερικές από τις δεξιότητες που ανέφερε ως παραδείγματα είναι η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, η συνέπεια, η πειθώς, η ομαδικότητα, η μεθολογία επίλυσης προβλημάτων κ.α.

Μπορείτε να ακούσετε τις σημαντικότερες τοποθετήσεις της κας Αποστολοπούλου από τη συμμετοχή της στο 1ο πάνελ του διαδικτυακού CAREER4SEA Virtual Forum 2020, στο παρακάτω βίντεο:

 

Λίγα λόγια για το CAREER4SEA Virtual Forum 2020

Το CAREER4SEA Virtual Forum 2020 διοργανώθηκε από το SAFETY4SEA και πραγματοποιήθηκε εξ' ολοκλήρου διαδικτυακά, καλύπτοντας θέματα που αφορούν τους νέους που επιθυμούν καριέρα στον κλάδο της Ναυτιλίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τις επιπτώσεις της πανδημίας και στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την κρίση με την ταυτόχρονη εξέλιξη της τεχνολογίας. Στη διάρκεια του Συνεδρίου, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα και οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας του κλάδου με έμφαση στις δεξιότητες που απαιτείται να διαθέτουν οι νέοι επαγγελματίες και πώς αυτές συμβάλλουν σε ευκαιρίες καριέρας.
Βασικοί πυλώντες του Συνεδρίου ήταν:

1. Ανάδειξη της δυναμικότητας της Ελληνικής Ναυτιλίας.
2. Παρουσίαση της μοναδικότητας του Ελληνικού Ναυτιλιακού Πλέγματος και της αγάπης για τη θάλασσα από τους παλαιότερους στους νεότερους.
3. Βελτίωση της εικόνας της ναυτιλίας στις νεότερες ηλικίες και άλλες κοινωνικές ομάδες μέσω της ανάδειξης της δυναμικής και της παγκοσμιότητας του κλάδου διαχρονικά αλλά και της συμβολής της ναυτιλίας στην Ελληνική Οικονομία και κοινωνία.
4. Προσέλκυση νέων στο χώρο της ναυτιλίας με εστίαση κυρίως σε ομάδες μαθητών λυκείου, προπτυχιακών αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών.

Η φετινή διοργάνωση συγκέντρωσε επαγγελματίες από ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές εταιρίες, καθώς και ναυτιλιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα, συγκρότησαν τρία ποικιλόμορφα πάνελ, περιγράφοντας τις εμπειρίες τους από τον επιμέρους χώρο στον οποίο εργάζονται. . Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε το Συνέδριο ήταν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και νέοι που επιθυμούν να χαράξουν πορεία στον κλάδο της Ναυτιλίας και θέλουν να διερευνήσουν το χώρο. Επιπλέον, στα πλαίσια του Συνεδρίου ανακοινώθηκαν και έξι CAREER4SEA βραβεία σε οργανισμούς και προσωπικότες του κλάδου που με το έργο τους έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν τους νέους που επιθυμούν να χαράξουν τη δική τους πορεία στην ναυτιλία.