Οι φοιτητές Παιδαγωγικών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Πειραιά στη Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών

visit2lowΤην Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, οι φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος Παιδαγωγικών, καθώς και του προπτυχιακού προγράμματος Ειδικής Αγωγής του Μητροπολιτικού Κολεγίου Πειραιά επισκέφθηκαν τη Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών της Μαρίας Γουδέλη.

Η Διευθύντρια της Σχολής κα Ιωάννα Καλησπέρη και μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας της έδωσαν τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθήσουν τον Μοντεσσοριανό εκπαιδευτικό μοντέλο στην εφαρμογή του, μέσω παρατήρησης στις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ απάντησαν σε πλήθος ερωτήσεων των φοιτητών στη συζήτηση που ακολούθησε και αφορούσε στη φιλοσοφία, στο πλαίσιο λειτουργίας καθώς και στην πληθώρα δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης που προσφέρονται στο σχολείο.

Η Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών της Μαρίας Γουδέλη που δημιουργήθηκε το 1950, προσφέρει μάθηση που δεν προκύπτει από την κλασσική μορφή της διδασκαλίας. Έχει την έννοια της αυτοαγωγής, της αυτομόρφωσης. Δηλαδή, η εκπαίδευση του παιδιού προκύπτει μέσα από την ατομική του εργασία σ’ ένα επιστημονικά οργανωμένο ειδικό περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες πειραματισμού, έρευνας, μελέτης κι ανακάλυψης της γνώσης, ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο με την ελεύθερη κι αυθόρμητη δράση του ίδιου του παιδιού θα μπορούν ν’ αναπτυχθούν και να εξελιχθούν ομαλά όλες οι ιδιότητες και οι ικανότητές του.

Η Δρ. Παναγιώτα Μασούρα, επικεφαλής των προγραμμάτων εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Πειραιά, και η κ. Ελένη Καλκάκου, καθηγήτρια του Μητροπολιτικού Κολεγίου ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως τη Διευθύντρια της Σχολής καθώς και την εκπαιδευτικό κα Τορουνίδου για τη δυνατότητα πραγματοποίησης της επίσκεψης αυτής που έδωσε τη μοναδική ευκαιρία στους φοιτητές να δουν την εφαρμογή μιας άκρως ενδιαφέρουσας εκπαιδευτικής –παιδαγωγικής φιλοσοφίας, σε ένα από τα πιο καινοτόμα σχολεία στην Ελλάδα.