Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια του Καθηγητή Ψυχολογίας Βασίλη Φθενάκη στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

DSC 6729Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο σεμινάρια που διοργανώθηκαν από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων και έλαβαν χώρα στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Νοεμβρίου 2015. Κεντρικός εισηγητής των δύο σεμιναρίων ήταν ο καθηγητής Βασίλειος Φθενάκης, κάτοχος πέντε διδακτορικών τίτλων, σύμβουλος σε θέματα Εκπαίδευσης και Οικογένειας της Γερμανικής Κυβέρνησης αλλά και πολλών άλλων ανά τον κόσμο. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει υλοποιήσει χρησιμοποιούνται σε Ρωσία, Κίνα και Γερμανία ενώ η συμβολή του σε θέματα διαμεσολάβησης διαζυγίου και επιμέλειας παιδιών θεωρείται νευραλγικού χαρακτήρα.

Η επιστημονική σχέση του Εργαστηρίου με το Metropolitan College μετράει ήδη τρία χρόνια και τέτοιου είδους συνεργασίες εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη μεταξύ μας σχέση.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου
Σεμινάριο «Αντιμετωπίζοντας το διαζύγιο: στρατηγικές μετάβασης από άνδρες και γυναίκες»
Ο κ. Φθενάκης ασχολήθηκε με το θέμα του Διαζυγίου μέσα από ένα σεμινάριο που έφερε τον τίτλο «Αντιμετωπίζοντας το διαζύγιο: στρατηγικές μετάβασης από άνδρες και γυναίκες». Κατά την εισήγηση του, ο κ. Φθενάκης παρουσίασε έρευνες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο και αφορούν τόσο στα μοντέλα οικογενειών όσο και τη θέση των παιδιών κατά τη διάρκεια του διαζυγίου και την επιμέλεια τους. Υπεύθυνη συντονισμού του σεμιναρίου ήταν η Περσεφόνη Σπανού, επιστημονική συνεργάτιδα του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Με αφορμή τις εισηγήσεις του κ. Φθενάκη, αλλά και οπτικοακουστικά υλικά που προβλήθηκαν, τέθηκαν ερωτήματα πάνω στα οποία το κοινό συμμετείχε ενεργά τόσο μέσω ασκήσεων βιωματικής επεξεργασίας όσο και μέσω διαλόγου.

Την εισήγηση του κ. Φθενάκη μπορείτε να τη βρείτε εδώ

Κυριακή 29 Νοεμβρίου
Σεμινάριο «Αλλάζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα: αλλάζουμε το παράδειγμα για ισότητα στην εκπαίδευση»
Το θέμα με το οποίο καταπιάστηκε ο Εισηγητής ήταν το Εκπαιδευτικό Σύστημα και προς τα πού οδηγείται, σε σεμινάριο με τίτλο «Αλλάζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα: αλλάζουμε το παράδειγμα για ισότητα στην εκπαίδευση». Αφού αναλύθηκαν τα βασικότερα μοντέλα που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα, ο κ. Φθενάκης ανέλυσε το θεωρητικό μοντέλο πάνω στο οποίο εργάζεται τον τελευταίο καιρό που κεντρικός του άξονας είναι η «Συνδόμηση» , η από κοινού συνεργασία δηλαδή των μαθητών μεταξύ τους αλλά και των εκπαιδευτών τους, με σκοπό τη μόρφωση τόσο σε γνωστικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Υπεύθυνη Συντονισμού του σεμιναρίου ήταν η κυρία Ειρήνη Ρέππα, Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, η οποία οργάνωσε και το βιωματικό κομμάτι, όταν οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες με διαφορετικούς ρόλους (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς).

Την εισήγηση του κ. Φθενάκη μπορείτε να τη βρείτε εδώ

Στο κλείσιμο της ημέρας, η κα. Κατάκη ανέβηκε στη σκηνή και συνομίλησε με τον Βασίλη Φθενάκη, του έκανε ερωτήσεις και μαζί με την συμμετοχή του κοινού, μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για έναν άνθρωπο που κάνει γνωστή τη χώρα μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Τόσο την πρώτη, όσο και τη δεύτερη ημέρα, ο κ. Φθενάκης συνομίλησε στους διαδρόμους του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με το κοινό μοιράζοντας μαζί τους σκέψεις και συναισθήματα.

DSC6678
DSC6704
DSC6722
DSC6716
DSC6725
DSC6731
DSC6736