Ντοκιμαντέρ για τον πρωτοπόρο σκηνοθέτη Eugenio Barba από την επικεφαλής της Σχολής Πολιτισμού & Επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

eugeniobarba remoundouΗ Μαγδαληνή Ρεμούνδου, σκηνοθέτης και επικεφαλής της Σχολής Πολιτισμού & Επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, παρουσιάζει την πρόσφατη καλλιτεχνική της δημιουργία "Ποιος είναι ο Eugenio Barba".  

Το ντοκιμαντέρ που φέρει την υπογραφή της κ. Ρεμούνδου είναι αφιερωμένο στον Ιταλό συγγραφέα και πρωτοπόρο θεατρικό σκηνοθέτη ο οποίος επαναπροσδιόρισε την Τέχνη του Θεάτρου. Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ "Ποιος είναι ο Eugenio Barba" είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στις 20.15 στον θερινό κινηματογράφο Cine Κήπος (Θερμοπυλών 49 και Κνωσού, Μοσχάτο) και θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Eugenio Barba.

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια παρουσίαση της μοναδικής προσέγγισης του παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη και θεωρητικού του Θεάτρου, Εugenio Barba η οποία ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια των στενών του συνεργατών - ηθοποιών του ODIN Teatret, από τις αναλύσεις των ακαδημαϊκών, αλλά και από τις μαρτυρίες των καλλιτεχνών που τον γνώρισαν και επηρεάστηκαν από την τέχνη του.ηθοποιοί, σκηνοθέτες.

Αναλυτικό πρόγραμμα Προβολής ντοκιμαντέρ:

18:15 – 20:15 
Προλογικές ομιλίες των: Παύλο Κάβουρα (καθηγητής ανθρωπολογίας, μουσικολογίας, performance, ΕΚΠΑ) και Γιώργο Σαμπατακάκη (καθηγητής θεάτρου πανεπιστημίου Πατρών).
Ομιλία και συζήτηση με τους: Eugenio Barba και την ηθοποιό –σκηνοθέτη και νυν διευθύντρια του φημισμένου Odin Teatret, Julia Varley. 

20:15 -21:15
Προβολή του film ντοκιμαντέρ "Ποιος είναι ο Eugenio Barba" .

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Δήμαρχος Αθηναίων. 

 

Δείτε εδώ το trailer του ντοκιμαντέρ:

Παράλληλες δράσεις 

Η προβολή του ντοκιμαντέρ είναι μια από τις δράσεις του project “E. Barba and Odin Teatret in Athens” που διοργανώνει το Εθνικό Θέατρο. Στο πλαίσιο αυτό, υποδέχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, τον εμβληματικό μεταρρυθμιστή του σύγχρονου πρωτοποριακού θεάτρου, Eugenio Barbaο, ο οποίος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την εταιρεία παραγωγής «ΤEXNIS» Οργάνωση Θεάματος, θα πραγματοποιήσει διήμερο master class, 5 & 6 Σεπτεμβρίου. 

Το master class απευθύνεται σε ηθοποιούς, μαθητές δραματικών σχολών, τραγουδιστές, χορευτές (performers), φοιτητές θεατρικών σπουδών, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, ανθρώπους του θεάτρου, ανθρωπολόγους, βιολόγους αλλά και μυημένους θεατές και θα πραγματοποιηθεί στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου «Σχολείον της Αθήνας» - Ειρήνη Παππά. 

Παράλληλα με το master class θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά δράσεων με την ηθοποιό –σκηνοθέτη και νυν διευθύντρια του φημισμένου Odin Teatret, Julia Varley.

 

Eugenio Barba GR

 

Λίγα λόγια για τον Eugenio Barba
Ο Εugenio Barba είναι ιδρυτής του Odin Theatre και του Διεθνούς Σχολείου Θεατρικής Ανθρωπολογίας με έδρα το Holstebro της Δανίας. Στις 3 Ιουλίου του 2019 ο Εugenio Barba αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τον Ιούλιο του 2019, στο πλαίσιο τριήμερου αφιερώματος στον μεγάλο θεατράνθρωπο, που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ακαδημαϊκοί του Θεάτρου ανέλυσαν την τέχνη και την τεχνική του Εugenio Barba και της θεατρικής ομάδας που δημιούργησε στη Δανία, το Θέατρο ODIN (ODIN Teatret). Παράλληλα, σύσσωμος ο θίασος του Θεάτρου ODIN, παρών στο μεγάλο αυτό αφιέρωμα, παρουσίασε την παράσταση συνόλου Inside the skeleton of the Whale και τις θρυλικές παραστάσεις- μονολόγους Ave Maria με την Julia Varley, Judith με την Roberta Carreri. Επίσης οι ηθοποιοί του Θεάτρου ODIN, αλλά και ο ίδιος ο Εugenio Barba, πραγματοποίησαν φημισμένα workshops του ODIN Teatret, όπως: The Echo of Silence and The Dead Brother με την Julia Varley, Traces in the Snow με την Roberta Carreri, Whispering Winds με τον Eugenio Barba και τον θίασο του Θεάτρου ODIN, The Spaces of Theater- Reflections με τον Eugenio Barba.
Τα δρώμενα των παραπάνω ημερών κινηματογραφήθηκαν από την Μαγδαληνή Ρεμούνδου και αποτέλεσαν το υλικό για τη δημιουργία του ντοκυμαντέρ με τίτλο "Ποιος είναι ο Eugenio Barba"  (παραγωγή RGB STUDIOS).