Δημιουργία ενημερωτικών blogs από τους τελειόφοιτους του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Οι εργασίες που ξεχώρισαν και ανέδειξαν τους αριστούχους του φετινού ακαδημαϊκού έτους 

library2 news

Οι τριτοετείς φοιτητές (τελειόφοιτοι) του Τμήματος Δημοσιογραφίας της Σχολής Πολιτισμού & Επικοινωνίας, στο πλαίσιο του μαθήματος Online Journalism, και ως τελική εργασία, καλούνται να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο πολυθεματικό ενημερωτικό/ειδησεογραφικό ιστολόγιο (blog). Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες (γενικών και ειδικών) θεμάτων και όλα τα είδη δημοσιογραφικών κειμένων.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ξεχώρισαν οι φοιτητές κ.κ.:Αγγελοπούλου Μαρία, Παππάς Ευάγγελος, Ροδόπουλος Σπύρος, Στεφάνογλου Βασιλεία, Τσίγκος Γεώργιος-Μαρίνος και Χάμουζα Αλεξία. 

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο,σε συνεργασία με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Queen Margaret University στο Εδιμβούργο, προσφέρει το πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών BA in Media Production-Journalism (Δημοσιογραφία). Μέρος του προγράμματος σπουδών και προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση είναι η υποχρεωτική δημιουργία και συμμετοχή των φοιτητών σε πραγματικά projects καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών, όπως δελτία ειδήσεων, ρεπορτάζ, δημοσκοπήσεις, debates, τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και ιστολόγια (blogs), τα οποία εξυπηρετούν τόσο την σε βάθος κατανόηση του αντικειμένου, όσο και τη δημιουργία του επαγγελματικού τους portfolio

Ακολουθούν τα ιστολόγια των αριστούχων φοιτητών του Τμήματος για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019:

ergasiesdimosiografias

Παππάς Ευάγγελος: thecentrale.home.blog 

«Το blog "The Centrale" έχει αμιγώς ειδησεογραφικό χαρακτήρα, παρουσιάζοντας -κυρίως- πολιτικά, κοινωνικά και διεθνή θέματα. "The Centrale" στα Ιταλικά σημαίνει "το κέντρο" ενώ το όνομα του ιστολογίου συνοδεύεται από τη φράση «Στο επίκεντρο των γεγονότων», αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο, τον δημοσιογραφικό χαρακτήρα του. Στο blog παρουσιάζονται ρεπορτάζ αναφορικά με σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ειδήσεις, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα εγχώριας και διεθνούς ειδησεογραφίας. Κύρια πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό του blog αποτέλεσαν εγχώριες και ξένες ιστοσελίδες όπως η "Καθημερινή", το "Βήμα", η "Guardian" και η "New York Times"».

Αγγελοπούλου Μαρία: jesuisfemme.home.blog.

«Το “Je suis Femme” είναι ένα blog δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την προώθηση καλών ειδήσεων. Ο γαλλικός τίτλος “Je suis Femme”, στα ελληνικά σημαίνει, "Είμαι γυναίκα" [...] οπότε οι ειδήσεις του ιστολογίου τείνουν να είναι πιο φιλικές στο γυναικείο κοινό. Ωστόσο, φιλοξενεί συνεντεύξεις σημαντικών ανθρώπων ανεξαιρέτως φύλου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργήθηκαν για το ιστολόγιο είναι το Facebook, το Instagram, το Twitter και το Youtube. Στο blog υπάρχουν μόλις 5 ενότητες διότι σκοπός είναι ο επισκέπτης να περιηγείται με ευκολία. Η ενότητα Πολιτισμός φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τα κείμενα για την προώθηση της ταινίας του συμφοιτητή σκηνοθεσίας, στο πλαίσιο του μαθήματος Strategies in the Converging Media Market».

Ροδόπουλος Σπύρος: thequillaffair.wordpress.com

«Το blog ονομάζεται "The Quill Affair" το οποίο στα ελληνικά αποδίδεται ως «Το θέμα/ζήτημα της πένας». Πρόκειται για μία καθαρά ειδησεογραφική ιστοσελίδα που καταπιάνεται κυρίως με θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα καλύπτοντας τα κοινωνικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, καθώς και τις σημαντικότερες ειδήσεις από το εξωτερικό. Στο The Quill Affair μπορεί να βρει κανείς και αρκετά άρθρα γνώμης, τα οποία σχολιάζουν κυρίως σημαντικές πολιτικές εξελίξεις». 

Στεφάνογλου Βασιλεία: popular.home.blog/ 

«Το "The popular" είναι ένα πολυθεματικό Blog που περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές κατηγορίες καθώς απευθύνεται σε ευρύ κοινό.
Τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί αποτελούν, κατά την πλειοψηφία τους, πρωτογενές υλικό. Η ενημέρωση των αναγνωστών ως προς το περιεχόμενο του Blog πραγματοποιείται μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Θεωρώ πως μέσω της δημιουργίας του blog κατάφερα να βρω τη φωνή μου στη δημοσιογραφία με τον δικό μου τρόπο, επιλέγοντας τι είναι σωστό να δημοσιεύεται και τι όχι». 

Τσίγκος Γεώργιος-Μαρίνος: thedailyjournal.travel.blog

«Το όνομα "The Daily Journal" δόθηκε στο ιστολόγιο για να γίνει εμφανής ο ειδησεογραφικός χαρακτήρας του ενώ συνοδεύεται και από τη φράση «Η σωστή πλευρά της ιστορίας», η οποία έχει διττή σημασία, καθώς μέσω αυτής παρουσιάζεται η δημοσιογραφική προσέγγιση των θεμάτων. Παρά το γεγονός ότι το ιστολόγιο δίνει έμφαση στην πολιτική ειδησεογραφία, διαθέτει πέντε θεματικές ενότητες οι οποίες είναι η Πολιτική, η Κοινωνία, ο Κόσμος, ο Αθλητισμός και οι Τέχνες. Βασική πηγή έμπνευσης για το σχέδιο και την εικόνα του blog αποτέλεσαν ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες όπως το Commonality, το Vox και η Guardian.Στόχος της δημιουργίας του blog είναι η ενημέρωση του κοινού ενώ ταυτόχρονα ο τρόπος που γίνεται η προώθηση αποτυπώνει την ευρύτερη φιλοσοφία και νοοτροπία που διακρίνει την ιστοσελίδα». 

Χάμουζα Αλεξία: alejiah2.wordpress.com

«Καθ’ όλη την διάρκεια του στησίματος του blog «alejiah2» άντλησα έμπνευση από site όπως της εφημερίδας "Καθημερινή", της εφημερίδας "Lifo", του περιοδικού "Drama" και της εφημερίδας "AthensVoice". Το όνομα του blog προέρχεται από το ψευδώνυμο "alejiah" που χρησιμοποιούσα στα social media προκειμένου να ανεβάζω φωτογραφικό υλικό. Η θεματολογία του βασίζεται σε θέματα επικαιρότητας, στα Φωτορεπορτάζ, στα Ταξίδια και στον Πολιτισμό, αντικείμενα που αποτελούν και τις κατηγορίες του blog. Το μεγαλύτερο ποσοστό που αφορά άρθρα γνώμης, άρθρα, συνεντεύξεις, φωτορεπορτάζ, εμπειρικά ταξιδιωτικά δημοσιεύματα, πολιτιστικά δρώμενα κ.α στηρίζεται σε πρωτογενές υλικό, πράγμα που προσδίδει ένα προσωπικό στοιχείο στο Blog».