Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής στην 14η Biennale της Βενετίας

news 000453Οι φοιτητές του δεύτερου και τρίτου έτους Αρχιτεκτονικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου ταξίδεψαν στην 14η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, με συμμετοχές επιφανών αρχιτεκτόνων και επιλεγμένα έργα από το διεθνές στερέωμα.

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν όλα τα περίπτερα με τις εθνικές συμμετοχές στα Giardini και το Arsenale, καθώς και το κεντρικό περίπτερο το οποίο επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Rem Koolhaas. Με βασική θεματική που τιτλοφορείται "Fundamentals", η φετινή προσέγγιση της Biennale ήταν άκρως διδακτική, τόσο για φοιτητές-μελλοντικούς αρχιτέκτονες, όσο και για επαγγελματίες του κλάδου. Πέραν της υπερ-πληθώρας οπτικού υλικού και αρχιτεκτονικών υποδειγμάτων στα πλαίσια της έκθεσης, τα ίδια τα κτίσματα-pavilions και τα κτίρια που στεγάζουν την Biennale της Βενετίας είναι σημαντικά ιστορικά δείγματα αρχιτεκτονικής, ώστε η εμπειρία της επίσκεψης να καταλήγει να είναι πλούσια σε πολλά επίπεδα.

Παράλληλα με τις επισκέψεις στην έκθεση-θεσμό, οι φοιτητές βίωσαν, περιηγήθηκαν και κατέγραψαν φωτογραφικά την πόλη της Βενετίας ως μία μοναδική περίπτωση αστικού τοπίου, με τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά της κτίσματα, τα κανάλια και το ιδιόμορφο σύστημα κυκλοφορίας, τους εκλεκτικιστικούς ναούς και την πανταχού παρούσα πατίνα του χρόνου. Είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν ιστορικές συλλογές έργων τέχνης, όπως αυτή της Peggy Guggenheim, και να βρεθούν σε απόσταση αναπνοής από έργα καλλιτεχνών όπως οι Dali, Ernst, Picasso, Calder, De Chirico, Malevich και Kandinsky.

Πλούσια σε αρχιτεκτονικά ερεθίσματα, η επίσκεψη στη Βενετία μας ενέπνευσε και αδιαμφισβήτητα χαράχτηκε σαν μια εποικοδομητική και πολύπλευρη εμπειρία: ως οπτική απόλαυση, ως διδακτική επίσκεψη, ως ιστορική αναπόληση, ως διερευνητική καταγραφή, ως καλλιέργεια του δημιουργικού μας δυναμικού.

 

IMG0005---Copy
IMG0016---Copy
IMG0059---Copy
IMG0115---Copy
IMG9592---Copy
IMG9620---Copy
IMG9729---Copy
IMG9777
IMG9791
IMG9847