events deCSsktop1

Η πράσινη τουριστική ανάπτυξη μετά την πανδημία

Τα νέα δεδομένα στην αειφορία στον Τουρισμό από τα σημαντικότερα στελέχη του κλάδου 

TourismCovid19 WEBINAR 2020 Siteevent

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, με πρωτοβουλία της πολυβραβευμένης Σχολής Τουρισμού, διοργανώνει Live Webinar με τίτλο «Αειφορία και Πανδημία: Ξεκλειδώνοντας τον Πράσινο Τουρισμό».
H διαδικτυακή εσπερίδα θα διεξαχθεί μέσω Microsoft Teams, την Παρασκευή 12 Ιουνίου και ώρες 18:00 – 21:00, φιλοξενώντας 5 έμπειρους επαγγελματίες οι οποίοι, έχοντας ξεχωρίσει για τα επιτεύγματα και την πολυετή πορεία τους στον χώρο, έρχονται να διαφωτίσουν με τη γνώση και την εμπειρία τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην εσπερίδα θα μιλήσουν οι κ.κ.: Γεωργιάδης Παύλος - εθνοβιολόγος, Δρ. Μεσσίνας Ηλίας - Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ιδρυτής και Πρόεδρος της ECOWEEK, Σκυλακάκη Μαριάννα  - Οικονομολόγος, ιδρυτής & αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑ, Σαντίκου Κατερίνα - Μanaging Director, Workathlon και Ανδρεάδη Ελένη - Συγγραφέας και Σύμβουλος Αειφορίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Σύλβια Κλιμάκη

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής εσπερίδας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την τουριστική ανάκαμψη μετά από την πανδημία. Με εξαίρεση το περιβάλλον, το οποίο ευνοήθηκε από τον εγκλεισμό και την καραντίνα, ο κορονοϊος είχε συνέπειες που επέφεραν αλλαγές στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ψυχολογία, καθώς και στον Τουρισμό. Στην διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση θα εξεταστεί η νέα εποχή που ξεκινά στον Τουρισμό και θα παρουσιαστούν ιδέες και τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθεί περιβαλλοντική συνείδηση και βιώσιμη ανάπτυξη. 

Η διαδικτυακή εσπερίδα διοργανώνεται με πρωτοβουλία των πρωτοετών φοιτητών του προγράμματος σπουδών BA (Hons) International Hospitality and Tourism Management, που προσφέρει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο σε συνεργασία με το Queen Margaret University, προκειμένου να θέσουν τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους για τις νέες εξελίξεις στον τουρισμό και την αειφορία. Επιπλέον, κίνητρο για τη διοργάνωσή της αποτέλεσε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, το 93% των ξενοδοχείων ανήκουν στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μόλις το 7% στην κατηγορία των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Ακόμα και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτουρισμό-οικοτουρισμό, είναι αμφίβολο αν τηρούν τα αειφόρα κριτήρια. Με βάση αυτό, καθίσταται αναγκαία η ενημέρωση για την αειφόρο ανάπτυξη και απαραίτητη η υλοποίηση της πράσινης τουριστικής ανάπτυξης, έτσι ώστε να δοθεί η σωστή κατεύθυνση τόσο στην επιχειρηματικότητα όσο και στην σχέση μας με το περιβάλλον.

Η online εσπερίδα απευθύνεται σεφοιτητές και απόφοιτους του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, καθώς και σε νέα στελέχη του Τουριστικού Κλάδου. 

Συμμετοχή: ελεύθερη. 

Περισσότερες πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής:

Κα Χριστίνα Βλάχου, cvlachou19b@amcstudent.edu.gr 
Κα Ελευθερία Νομικού, enomikou19b@amcstudent.edu.gr 
Κα Δήμητρα Γρηγορέα, dgrigorea@mitropolitiko.edu.gr 

Για να συνδεθείτε και να παρακολουθήσετε το Webinar κάντε κλικ ΕΔΩ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ  

(Συντονίζει η δημοσιογράφος Σύλβια Κλιμάκη)

 

ΕΝΑΡΞΗ

«Πράκτορες του πλανήτη»
Ο ηθοποιός Γιώργος Μπανταδάκης διαβάζει αποσπάσματα από το ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη. 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 1: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

«Οικογαστρονομία – Γη και τροφή ενώνει τους λαούς»
Παύλος Γεωργιάδης- Εθνοβιολόγος

«Κοινωνική αειφορία & τουριστικές εγκαταστάσεις»
Δρ. Ηλίας Μεσσίνας- Αρχιτέκτων Μηχανικός. Ιδρυτής και Πρόεδρος της ECOWEEK

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 2: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Βιωσιμότητα, πανδημία και τουρισμός»
Μαριάννα Σκυλακάκη - Οικονομολόγος, ιδρυτής & αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑ

«Εκπαιδεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό του πράσινου τουρισμού»
Κατερίνα Σαντίκου - Μanaging Director, Workathlon

«Διαμόρφωση περιβαλλοντολογικής συνείδησης τουριστικού κοινού»
Ελένη Ανδρεάδη - Συγγραφέας και Σύμβουλος Αειφορίας

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

«Φύλακες της γης»
Η ηθοποιός Ευφροσύνη Κουτσουβέρη διαβάζει αποσπάσματα από το ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη.

_____________________________________________________________________________________________

 

Λίγα λόγια για τους ομιλητές: 

 •  ΑΝΔΡΕΑΔΗ ΕΛΕΝΗ 

  Γεννήθηκε στο Λονδίνο. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου ειδικεύτηκε στην περιβαλλοντική πολιτική και στα ΜΜΕ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος και παραγωγός στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Είναι συγγραφέας της περιβαλλοντικής σειράς παιδικών βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη, βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων, όπως και του εφηβικού Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης, στο οποίο έφηβοι αναλαμβάνουν να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο). Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε χώρες του εξωτερικού, όπως στην Αμερική, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και στην Τουρκία. Είναι ιδρύτρια της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Πράκτορες του Πλανήτη που έχει ως αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη, και Διευθύντρια Αειφορίας στον όμιλο Sani/Ikos.
 • ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ 

  Ο Παύλος Γεωργιάδης είναι Εθνοβιολόγος και Σύμβουλος Αγροδιατροφικής Καινοτομίας με εμπειρία σε είκοσι χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική δουλεύοντας ερευνητικά πάνω στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου και τη συμμετοχική αγροτική επέκταση. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου με πτυχίο (BSc/Hons) στις Βιολογικές Επιστήμες – Επιστήμη των Φυτών και μεταπτυχιακό (MSc) στη Βιοποικιλότητα και Ταξινόμηση Φυτών. Είναι κάτοχος ενός δεύτερου μεταπτυχιακού (MSc) στην Προστασία του Περιβάλλοντος και την Αγροτική Παραγωγή Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Hohenheim στη Στουτγάρδη. Είναι δημιουργός του βραβευμένου ντοκιμαντέρ "Farming on Crisis" και του βιολογικού ελαιόλαδου Calypso καθώς και συνιδρυτής. Είναι ένας εκ των εμπνευστών του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πολιτών για το έδαφος Grow Observatory και Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κοινό Έδαφος.
 • ΚΛΙΜΑΚΗ ΣΥΛΒΙΑ 

  Δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας με έδρα το Λονδίνο όπου καλύπτει θέματα σχετικά με πράσινη ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή για εφημερίδες όπως η Evening Standard και The Hourglass.Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series “This is Greece” που προβλήθηκε στο Αμερικανικό δίκτυο PBS, έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα και έχει κάνει strategic solution design για πολυεθνικές εταιρίες σε θέματα branding and audience understanding. Παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του Σκάι, ήταν παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής Στην Πράξη στην τηλεόραση του Σκάι για επτά συνεχείς σεζόν. Eίναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά.

 • ΜΕΣΣΙΝΑΣ ΗΛΙΑΣ 

  Αρχιτέκτονας, Δρ. Χωροταξίας και Σύμβουλος Περιβάλλοντος, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Yale, της Ακαδημίας Bezalel, του Technion Institute of Technology και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επίσης, παρακολούθησε το M.Sc. Περιβάλλον και Ανάπτυξη του Διεπιστημονικού Προγράμματος του ΕΜΠ. Είναι Fellow του Ford Motor Company International Fellowship for Community Leadership και δραστηριοποιείται σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογικής δόμησης από το 1995. Συντονίζει τη δραστηριότητα στης ECOWEEK στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 2005. Διδάσκει αειφόρο σχεδιασμό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Technion Institute of Technology και Holon Institute of Technology.
 •  ΣΑΝΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 

  Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Georgetown University, στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει εργαστεί στο German Marshall Fund και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Από το 2012 η Κατερίνα ασχολείται ενεργά με την εύρεση καινοτόμων λύσεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο και συγκεκριμένα με την εύρεση και διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού. Έχει αναλάβει καθήκοντα υπεύθυνης επιχειρηματικής ανάπτυξης στον ελληνικό όμιλο ξενοδοχείων Santikos Collection, ενώ από το 2017 είναι υπεύθυνη εκπαίδευσης και προώθησης της Ένωσης ξενοδόχων Σκιάθου. Το 2015 ίδρυσε την Workathlon, εταιρεία με καινοτόμες λύσεις στην εύρεση προσωπικού για τον τουριστικό κλάδο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι μια βραβευμένη πλατφόρμα από φορείς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχει συμπεριληφθεί στις λίστες του Forbes 30 under 30 & Fortune 40 under 40.
 • ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ 

  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για 3 χρόνια. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα αθηΝΕΑ το 2014. Αρθρογραφεί στον ελληνικό τύπο (Φιλελεύθερος, Huffington Post, Liberal, Free Sunday κ.ά.) και εμφανίζεται τακτικά στην τηλεόραση ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης.

 _____________________________________________________________________________________________

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σχολή Τουρισμού του Μητροπολιτικού Κολλεγίου διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων σπουδών, καθώς βραβεύθηκε ως η «Καλύτερη Σχολή Ξενοδοχειακής Εκπαίδευσης» [Best Hotel Education Provider] στα Greek Hospitality Awards 2016, 2017, 2018 και 2019 και είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και της Ένωσης Ανώτερων Τουριστικών Σχολών της Ευρώπης (EURHODIP) ενώ, παράλληλα, αποτελεί τον μοναδικό Global Academic Partner του American Hotel & Lodging Educational Institute (AHLEI) στην Ελλάδα.